Midrimaa avatud talude nädal


Luunja Lasteaed Midrimaa lõpetas õppeaasta leheristipäeva perepeoga. Ühtlasi oli see ka avatud talude nädala põnevaks kokkuvõtteks.
Meie 7 Midrirühma said selleks nädalaks endale loosi tulemusena taluteema, mille raames tegutseti. Nii mängisid meie kõige pisemad Midritriinud oma munatalus munade otsimise ja veeretamise mänge, avastasid üleskeeratavate tibude saladusi ning käisid uudistamas päris kanu. Midrikutsude sõimerühm maitses lambapiimast tooteid, meisterdas maske, käis Latika talus talutöödega tutvumas ning lavastas unejutu lammastest. Midrihobude rühma lapsed uurisid erinevaid teravilju, nende toodete pakendeid, küpsetasid ja käisid päris talus talutoiduga tutvumas. Midrihiired kappasid ise kepphobustega ning külastasid nii Luunja Ratsabaasi kui ka Saksa talu, mille tallis erinevaid töid teha prooviti. Midrilindude rühma lapsed meisterdasid pappkastist farmi, aga käisid ka Eerika farmis lehmade elu-oluga tutvumas. Lisaks said lapsed proovida mängulehma lüpsmist ning vanaaegse võimasinaga võitegu. Midrimõmmid istutasid oma marjatalus maasikataimi, käisid Metsa talus Kambja vallas vaatamas, kuidas kasvatatakse kultuurmustikaid ning valmistasid tervislikku smuutit ning moosi. Koolieelikute Midrikiisude rühm värvis ja kaunistas Sirgu küla mesinik Tõnis Kerneri mesitarusid, meisterdas mesilasi, degusteeris erinevaid meesorte ning külastas Tartu turgu, et uurida, milliseid taimi ja talutooteid seal müüakse.
Eesti toidu päeval valmisid õuealal  kõigi silme all toormahlad, marjasmuuti, või, tervislik salat ja juurviljavahvlid. Kõike sai ka kohe maitsta! Lõunaks katsid aga rühmad piknikulauad ja lõunasöök söödi õues.
Perepäeva alustasime pidulikult rahvariietes. O. Ehala “Päikeseratta” saatel toimus kujundliikumine ning tantsud-laulud, mida filmis droon. Seejärel ootasid lapsi erinevate talude toimetamised. Põnev oli ronida ülivõimsa traktori kabiini, kus R. Leidik kõikidele küsimustele vastuse andis. Magusat mett pakkus, mesiniku varustust ja tööd tutvustasid  Tõnis ja Sille Kerner. Laste vaieldamatu lemmik oli aga pisike poni, kes väsimatult lapsi paar tundi sõidutas. Maitsta sai nii marjatalu moosi kui ka maitsevõiga värsket leiba. Muusikalist meeleolu pakkus aga pillimees Raul Roosiväli lustakate  lõõtsalugudega.
Oleme maalasteaed ja peame oluliseks, et laps kogeks, kuidas jõuab toit tema lauale, tutvuks talutöödega ning prooviks ka ise neid teha. Kõike seda saime seekord teha PRIA projekti toel ning koostöös erinevate taludega. Lastele oli see ääretult mitmekesine ja põnev nädal, vanemad olid tänulikud. Suured midrid aga valisid “Avatud talude päeva” lõppenud õppeaasta aasta teoks.
Lia Raat







































Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Põdral maja metsa sees

Päike õues, tervis põues

Mis on kelder, mis on keldris?