Mis on kelder, mis on keldris?



 Midrilindude rühma oktoobriprojekti teemaks oli „Kelder“. Mihklipäeva ilmaennustuses oli lause:" naised toas ja kartulid keldrikoopas", arutamisel selgus, et on erinevad keldrid, ka sellised, millest pole kuulnud, mida pole näinud. Nüüd on  igal lapsel võimalus rääkida oma tuttavast keldrist. Tutvume lasteaia keldriga, ehitame rühma oma keldri riiulite toitude ja loomakestega. Tark tarbimine -  kuidas oleks meie ümber vähem asju. Tervislik toitumine, kuidas säilivad toiduained keldris hästi, teeme ise salateid, tõstame paraja portsjoni. Kasutame Lego- jutuvestjat ja räägime lugu " Pöial- Liisi" (Hiire ja Muti kelder ja talvevarud)  Kas usun televiisoris nähtut filmi kummitustest  keldris?




Projekti käigus selgus, et laste kodustes keldrites hoitakse enamasti mahla ja vanu asju. Lasteaia kelder on väga huvitav, seal on kõike – pesu, erinevaid asju, kuid on ka klasssikaline  aedviljakelder kus jahedas hoitakse kartuleid, porgandeid jms.
Katse rühmaruumis tõestas – aedvili ei püsi toas värskena: porgand, oad kuivasid ära, õunad närtsisid ja hakkasid mädanema ning kartul muutus söögikõlbmatuks, roheliseks.
Kelder on ka elukeskkond loomadele – ämblikud, keldrikakand, sääsed – neid õnnestus näha Luunja Raamatukogu keldris, mis on nüüd raamatute hoiukoht.
Kelder on pime koht. Omavalmistatud  tunnetusmäng kingakarbist. Paned käe karpi ja püüad ära arvata, mis kätte sattus. Kätte võis saada  aedvilja, aga ka ämbliku või mõne muu putuka mulaaži.
Keldrite vanad asjad vajaksid tegelikult sorteerimist ja uut võimnalust/taaskasutust. Mängisime prügi sorteerimise mängu ja  uuendasime teadmisi Luunja erinevatest prügikonteineritest. Oma rühma prügi panime õigetesse konteineritesse.
Tiina Pern, Midrilindude rühma õpetaja


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Põdral maja metsa sees

Õueala on parim koht mängimiseks!

Päike õues, tervis põues